ερωτήσεις απαντήσεις

Αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει τα προϊόντα της σειράς, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε τα video tutorials στη σελίδα της MMS και ακολουθήσετε τις συμβουλές του blog ή να έρθετε σε επαφή με ένα από τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα!

Τι είναι το χρώμα milk paint;

Είναι μια φυσική σκόνη με βασικό συστατικό την καζεϊνη, που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βρέθηκε στις πυραμίδες της Αίγυπτου και στις προϊστορικές τοιχογραφίες  των σπηλαίων. Χρησιμοποιείται στην Αμερική εδώ και πολλά  χρόνια σε έπιπλα, τοίχους, ξύλινες αποθήκες  κ.λπ. Είναι μία ευέλικτη μπογιά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσετε αυθεντικά παλαιωμένο ύφος στα έπιπλα σας με πολλές διαφορετικές τεχνικές παλαίωσης.

Είναι το milk paint ασφαλές;

Ναι! Το Milk Paint είναι κατασκευασμένο από  φυσικά συστατικά. Είναι μια σκόνη που ανατρέχει στην ιστορία και την κατασκευή των αρχαίων γλυπτών. Είναι απόλυτα ασφαλές για παιδικά έπιπλα, σκεύη ή αντικείμενα κουζίνας, ζωγραφική σε εσωτερικούς χώρους και ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι κατασκευασμένη από μόνο πέντε φυσικά συστατικά – πηλός, ασβεστόλιθος, κιμωλία, καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) και τα οξείδια του σιδήρου για χρωστικές ουσίες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του χρώματος Milk Paint και του χρώματος της κιμωλίας?

Είναι δύο εντελώς διαφορετικά είδη μπογιάς. Και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μια ποικιλία τρόπων. Εδώ αναλύονται μερικές από τις ομοιότητες και τις διαφορές.

Το Milk Paint βγαίνει σε μορφή σκόνης και πρέπει να αναμιχθεί με νερό, τα χρώματα κιμωλίας πωλούνται σε υγρή μορφή σε λίτρο.

Το Milk Paint έχει μεγάλη απορρόφηση σε όλες τις ξύλινες και πορώδεις επιφάνειες και ποτέ δε θα ξεφλουδίσει ή ξεθωριάσει. Απαιτείται εφαρμογή του bonding agent σε ήδη βαμμένη επιφάνεια για τη βελτίωση της απορρόφησης. Τα χρώματα κιμωλίας δεν απαιτούν την προσθήκη σταθεροποιητή χρώματος αλλά δεν έχουν την ίδια απορρόφηση στις περισσότερες επιφάνειες ξύλινες ή όχι.
Το Milk Paint δεν εξαφανίζει τα νερά του ξύλου και ειδικά αν χρησιμοποιηθεί η αναλογία του “stain” (περισσότερο νερό) κατά τη διαδικασία του βαψίματος μπορεί να γίνει πιο αραιό σαν βερνίκι. Τα χρώματα κιμωλίας είναι παχύρρευστα με καλυπτικότητα η οποία εξαφανίζει τα νερά του ξύλου τις περισσότερες φορές.
Με το Milk Paint μπορούμε να εφαρμόσουμε το χρώμα με διάφορες τεχνοτροπίες έχοντας ως αποτέλεσμα το κρακελάρισμα, το ξεφλούδισμα κ.α., που μας δίνουν ένα αυθεντικό chippy look. Με τα χρώματα κιμωλίας μπορούμε να πετύχουμε κάποιες τεχνικές αλλά σίγουρα το χρώμα δε θα ξεφλουδίσει αυθεντικά για να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το Milk Paint είναι μια 100% φυσική, με μηδενικά πρόσθετα VOC, απόλυτα βιοδιασπώμενη, οικολογική και μή τοξική μπογιά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακατέψω τη μπογιά?

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακατέψουμε τη σκόνη χρώματος. Εμείς προτείνουμε τρόπους και συμβουλές για το πως πρέπει να γίνει άλλα σας ενθαρρύνουμε να πειραματιστείτε με μια μικρή ποσότητα αρχικά, για να είστε σίγουροι ότι είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Κλασική αναλογία: Προσθέτουμε ένα μέρος νερού με ένα μέρος σκόνης milk paint ανακατεύοντας ή με το ειδικό αναδευτηράκι, ή ανακινώντας το σε ένα κλειστό σκεύος, ή τέλος απλά με έναν αναδευτήρα χειρός. Για ένα απόλυτα λείο αποτέλεσμα προτιμήστε το ηλεκτρικό αναδευτήρα αλλιώς επιμείνετε με αυτό του χειρός για 1-2 λεπτά συμπληρωματικά.
Η πυκνότητα του χρώματος πρέπει να μοιάζει με αυτή της κρέμας γάλακτος. Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε το χρώμα σε μια επιφάνεια για να ελέγξουμε τη υφή του χρώματος. Αν το αποτέλεσμα είναι αρκετά υδαρές ή στάζει πρέπει να προστεθεί κι άλλη σκόνη χρώματος. Αν αντιθέτως το χρώμα είναι αρκετά παχύρρευστο και δύσκολο στην εφαρμογή τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό και ανακατεύουμε ξανά. Όταν πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή του χρώματος στην επιφάνεια της επιλογής μας.

Σημείωση: Η ανάμειξη του Milk Paint μπορεί να είναι όπως το ψήσιμο του ψωμιού, μιας και η ποσότητα του νερού που απαιτείται θα ποικίλει με βάση την υγρασία της ημέρας και της τοποθεσίας. Μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα της χρωστικής ουσίας της σκόνης.

Τι επιφάνεια μπορεί να καλύψει ένα λίτρο Miss Mustard Seed’s?

Αυτό εξαρτάται από την επιφάνεια που βάφετε και πόσο νερό προσθέτετε κατά την ανάμειξη. Η καλυπτικότητα του χρώματος θα είναι διαφορετική σε ακατέργαστο και πορώδες ξύλο σε αντίθεση με ένα λαμπερό, προηγουμένως βαμμένο κομμάτι που απαιτεί τη χρήση του bonding agent (γαλακτώματος). Συνήθως ένα λίτρο ενός ανοιχτού λευκού χρώματος θα καλύψει περίπου 4,5 έως 6,5m², ενώ ένα πιο σκούρο χρώμα θα καλύψει 6,5m² ή και περισσότερο. Για παράδειγμα, ένα πακέτο (230gr) θα καλύψει μία μεγάλη ντουλάπα ή μια συρταριέρα και δύο κομοδίνα.

Η σύσταση του χρώματος δεν είναι ενιαία και παρατηρώ κόκκους στο χρώμα – έχει χαλάσει η μπογιά μου?

Στις περισσότερες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την υφή και την εφαρμογή του χρώματος η αιτία μπορεί να εντοπιστεί στο λάθος ανακάτεμα του χρώματος. Οι σωστές αναλογίες και το σωστό ανακάτεμα είναι το κλειδί για την επιτυχία. Μην σταματήσετε να ανακατεύετε αν δεν είστε σίγουροι πως όλοι οι κόκκοι του χρώματος έχουν διαλυθεί. Χρησιμοποιείστε ένα μικρό αναδευτήρα ή ένα μιξεράκι χειρός για καλύτερα αποτελέσματα. Αφήστε το χρώμα για μερικά λεπτά να ξεκουραστεί πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του βαψίματος μπορείτε να ξανα-ανακατέψετε το χρώμα σας για να αποτρέψετε τη καθίζηση του χρώματος στο κάτω μέρος του δοχείου. Η ύπαρξη μερικών κόκκων είναι φυσιολογική και συνήθως παρατηρούμε ότι εξαφανίζονται όταν εφαρμόσουμε τη μπογιά με το πινέλο στην επιφάνεια. Αν εντοπίσουμε κάποιους κόκκους μετά το τέλος του βαψίματος, περιμένουμε να στεγνώσει η επιφάνεια και στη συνέχεια με ένα γυαλόχαρτο επιμένουμε στα σημεία που εντοπίζονται οι κόκκοι.

Είναι κατάλληλο το Milk Paint για φυσικό ξύλο?

Ναι, είναι ιδανικό για φυσικό ξύλο. To χρώμα εισχωρεί στους πόρους του ξύλου αφήνοντας ένα αποτέλεσμα που διαρκεί στο χρόνο και δε θα ξεφλουδήσει ή θα ξεθωριάσει. Αυτή του η ιδιότητα την καθιστά την ιδανική μπογιά για ξύλινα ντουλάπια ή ξύλινο πάτωμα.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω γαλάκτωμα – bonding agent?

Όταν η επιφάνεια έχει υποστεί προηγούμενη επεξεργασία ή άλλο φινίρισμα ή είναι ήδη βαμμένη με χρώμα νερού ή σε μελαμίνες,λάκες μέταλλο ή γυαλί. Το χρώμα Milk Paint δε θα μπορέσει να εισχωρήσει και να απορροφηθεί με αποτέλεσμα να ξεφλουδίσει στη συνέχεια. Η ποσότητα του γαλακτώματος διαφέρει ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε. Αν βέβαια επιθυμούμε ένα chippy look αποτέλεσμα δεν χρησιμοποιούμε γαλάκτωμα. Πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν βάφουμε ήδη επεξεργασμένη επιφάνεια δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά το τελικό αποτέλεσμα !

Πως μπορώ να πετύχω το “chippy look”?

Το chippy look είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνοτροπίες για το Milk Paint, αλλά μπορεί να μας δυσκολέψει λίγο για να το πετύχουμε.
Μερικές συμβουλές για την τεχνοτροπία αυτή :
Αρχικά λαμβάνουμε υπόψιν μας το φινίρισμα της επιφάνειας: είναι βαμμένο, έχει κάποιο λάδι ή έχει βερνίκι? Αν είναι φυσικό ξύλο με πόρους τότε η μπογιά θα απορροφηθεί και δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε από κάτω το Wax Puck ή το Hemp Oil.
To χρώμα δε θα απορροφηθεί από επεξεργασμένες επιφάνειες. Η αντίσταση του αυτή θα προκαλέσει τα επιθυμητά σκασίματα και ξεφλουδίσματα. Βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος να μην καθίσει πουθενά η μπογιά αν η επιφάνεια είναι πολύ γυαλιστερή και καθόλου πορώδης. Γυαλοχαρτάρετε ελαφρά πριν την εφαρμογή ή αλλιώς προσθέστε Bonding Agent στις περιοχές που επιθυμείτε μεγαλύτερη κάλυψη. Μπορεί στην αρχή να χρειαστούν κάποιοι πειραματισμοί άλλα τα χρώματα Milk Paint είναι τα μόνα που θα έχουνε ένα αυθεντικό chippy αποτέλεσμα!

Ήθελα το αποτέλεσμα να είναι αρκετά παλαιωμένο, αλλά δεν τα κατάφερα. Πως μπορώ να το πετύχω?

Αν θέλετε το χρώμα Milk Paint να μην απορροφηθεί σε συγκεκριμένα σημεία τότε προτείνουμε την τεχνική στην οποία γίνεται χρήση του Hemp Oil ή του Wax Puck. Απλά εφαρμόστε στην επιφάνεια μια ποσότητα Hemp Oil όπου επιθυμείτε να ξεφλουδίσει. Προχωρήστε αμέσως στο βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας. Το χρώμα δεν θα απορροφάται στα συγκεκριμένα σημεία – μην επιμείνετε! Όταν το χρώμα στεγνώσει θα αρχίσει να ξεφλουδίζει και να τινάζει το χρώμα κατά τόπους . Σκουπίστε ή γυαλοχαρτάρετε απαλά και στη συνέχεια κλείστε την επιφάνεια με τη χρήση Τop coat.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Wax Puck για να πετύχετε παλαίωση με διχρωμία πρέπει πρώτα να εφαρμόσετε μια  στρώση χρώματος σαν βάση  και να την αφήσετε να στεγνώσει. Χρησιμοποιείστε το Wax Puck επιμένοντας στις ακμές, τις γωνίες και τις εσοχές της επιφάνειας. Στα σημεία αυτά το χρώμα δεν θα απορροφηθεί γι’ αυτό εφαρμόστε το σε σημεία που θα παρατηρούνταν και φυσική φθορά. Ξαναπεράστε την επιφάνεια με μια δεύτερη στρώση άλλου χρώματος και περιμένετε να στεγνώσει εντελώς. Χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο ή ένα κομμάτι ύφασμα για να αφαιρέσετε το χρώμα από τα σημεία που έχει τοποθετηθεί το κερί αποκαλύπτοντας τη πρώτη στρώση χρώματος. Κλείστε την επιφάνεια με Furniture Wax, Hemp Oil, White Wax η Antiquing Wax.
Και οι δύο τεχνικές δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα αυθεντικής πατίνας. Προτείνουμε επίσης να παρακολουθήσετε το σεμινάριο εκμάθησης των τεχνικών στα εξουσιοδοτημένα καταστήματά μας.

Η επιφάνεια που έχω βάψει έχει ήδη τινάξει το χρώμα αρκετά στα σημεία που ήθελα. Πώς μπορώ τώρα να σταματήσω το ξεφλούδισμα?

Στις επιφάνειες που έχει εφαρμοστεί η τεχνοτροπία σε μεγάλο βαθμό είναι προτιμότερο να κλείσουμε χρησιμοποιώντας Tough Coat. Δε συνίσταται η χρήση του Ηemp Οil για το φινίρισμα αυτών των επιφανειών μιας και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ξεφλούδισμα.
Όταν η τεχνοτροπία έχει ολοκληρωθεί το Furniture Wax,το Antiquing Wax ή το White Wax μπορούν να προσφέρουν το ιδανικό κλείσιμο και φινίρισμα. Η επιφάνεια δε θα “ξανατινάξει” το χρώμα της εκτός και αν εκτεθεί σε υπερβολική θερμότητα.

Πως μπορώ να πετύχω το κρακελάρισμα της επιφάνειας (εφέ)?

Βάφω την επιφάνεια μου κανονικά και στη συνέχεια εφαρμόζω θερμότητα από κοντινή απόσταση με ένα πιστολάκι μαλλιών ή ένα πιεστικό θερμότητας στα σημεία που επιθυμώ το κρακελάρισμα. Έτσι μπορώ πολύ εύκολα να πετύχω το συγκεκριμένο εφέ χωρίς να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο προϊόν.

Τι είναι το Furniture Wax(κερί)?

Το Furniture Wax χρησιμοποιείται σαν προστατευτικό φινίρισμα της επιφάνειας. Μοιάζει αρκετά με άλλα προϊόντα της αγοράς αλλα είναι πιο ελαφρύ και κρεμώδες και διαθέτει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά.
Εφαρμόστε το σε ένα κομμάτι ξύλο χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ύφασμα ή ένα πινέλο. Αφήστε το για 5 με 10 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία αν κρίνετε πως είναι απαραίτητο.

Το φινίρισμα με κερί θα διαρκέσει στο χρόνο?

Ναι, το φινίρισμα με κερί διαρκεί αρκετά στο χρόνο ! Αν κατά τόπους παρατηρήσετε να ξεθωριάζει γυαλοχαρτάρετε ελαφρά και ξαναπεράστε άλλη μία στρώση κερί στα σημεία που παρατηρήσατε τη φθορά. Διαρκεί ακόμα και σε τραπέζι κουζίνας σε σπίτι με δυο μικρά αγόρια !

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα κεριά της σειράς πάνω από άλλη μπογιά ?  Μπορώ να χρησιμοποιήσω κεριά άλλης εταιρίας για να σφραγίσω επιφάνει που έχει βαφτεί με Milk Paint?

Ναι, μα φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα της σειράς σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα. Συνδυάστε άφοβα τα κεριά της σειράς με άλλα χρώματα όπως ακρυλικά, χρώματα κιμωλίας κ.α και τα χρώματα της σειράς με άλλα κεριά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Antiquing Wax και του Furniture Wax?

Το Antiquing wax  διαθέτει σκούρο χρώμα που θα σκουρύνει την επιφάνεια και το χρώμα της . Το Furniture wax θα στεγνώσει διάφανα και προσδίδοντας μια πλούσια υφή και όψη στην επιφάνεια.

Τι είναι το Hemp Oil?

Αυτό το solvent-free λάδι κλεισίματος παρέχει προστασία και αδιαβροχοποιεί την επιφάνεια στην οποία θα χρησιμοποιηθεί. Είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν ευαισθησία στις χημικές ουσίες.   Χρησιμοποιείστε το σε φυσικό πορώδες ξύλο για να το χρωματίσετε ελαφρώς ή για να του προσδώσετε μια γυαλάδα αφού το έχετε βάψει ή ακόμη και σε παλιά ξύλα για να τα αναζωογωνήσετε . Απλώστε απαλά μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από την επιφάνεια του ξύλου και στη συνέχεια σκουπίστε για να αφαιρέσετε τη περιττή ποσότητα . Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία για πιο ζωντανό αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω το Hemp Oil και όχι Κερί?

Το Hemp Oil είναι 100% φυσικό, οπότε είναι ιδανική λύση για όσους προτιμούν τη σειρά  Milk Paint για τα φυσικά της προϊόντα. Είναι ασφαλές για επιφάνειες κοπής φαγητού και τραπέζια κουζίνας. Το Hemp Oil είναι επίσης ιδανικό για επιφάνειες με έκθεση στον ήλιο και στην θερμοκρασία. Η συμπεριφορά του κεριού δεν ανθεκτική σε ήλιο και υψηλή θερμοκρασία και για αυτό το λόγο δεν συστήνεται η χρήση του σε επιφάνειες με τέτοιου είδους καταπόνηση.
Για φινίρισμα που διαρκεί και διαφέρει εφαρμόστε πρώτα μία ποσότητα Hemp Oil, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια βάλτε και κερί. Αλλά να θυμάστε εφαρμόζετε πρώτα λάδι και μετά κερί ! ποτέ το αντίστροφο!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του MMS Antiquing Wax και άλλα κεριά της αγοράς?

Το Antiquing Wax δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να χρησιμοποιείτε σαν φινίρισμα σε παλαιωμένες επιφάνειες. Τα σκούρα κεριά προορίζονται για τεχνοτροπίες στην επιφάνεια του ξύλου.για το λόγο αυτό το σκούρο κερί της σειράς είναι αρκετά πυκνό και πηχτό ιδιαίτερα αν δεν αναμυχθεί με το λευκό ή διάφανο κερί της σειράς. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι σχεδόν άοσμο και μπορεί να εφαρμοστεί με πινέλο ή ένα κομμάτι ύφασμα.

Πρέπει να εφαρμόσω κάποιο άλλο προϊόν στην επιφάνεια πριν βάψω?

Όχι, δεν χρειάζεται αστάρι,αφού καθαρίσετε καλά την επιφάνεια και τη γυαλοχαρτάρετε -αν είναι αναγκαίο- μπορείτε να βάψετε απευθείας  ή να προσθέσετε το γαλάκτωμα στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο.

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να βάψω εξωτικά ξύλα όπως π.χ το teak ?

Τέτοιου είδους επιφάνειες όπως το teak διαθέτουν μια μεγαλύτερη δυσκολία στο βάψιμο. Τα φυσικά έλαια του ξύλου ευθύνονται για αυτό. Αν βέβαια το ξύλο φαίνεται να είναι αρκετά στεγνό ή ξηρό τότε μπορούμε να βάψουμε χωρίς δευτερη σκέψη. Αν το ξύλο είναι ακόμα υγρό κατά πάσα πιθανότητα η περιεκτικότητά του σε φυσικά έλαια είναι ακόμη μεγάλη. Τα έλαια αυτά θα μεταφερθούν στην επιφάνεια του ξύλου με αποτέλεσμα το ξύλο να γίνει ακόμη πιο νωπό. Αυτό μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με τη χρήση του Tough Coat πριν το βάψιμο. Μετά από την εφαρμογή του μπορούμε να βάψουμε άφοβα αφού προσθέσουμε γαλάκτωμα στο χρώμα μας.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω Tough Coat αντί για κερί ή Ηemp Οil?

Συστήνουμε το Miss Mustard Seed’s Tough Coat για επιφάνειες με πολλή και καθημερινή χρήση διότι έχει μεγάλη διάρκεια και προσφέρει αδιαβροχοποίηση.
Τα έπιπλα της κουζίνας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα … δέχονται ιδιαίτερη χρήση, έχουν συχνή επαφή με το νερό, τα λάδια και άλλους λεκέδες. Το κερί και το hemp oil διαθέτουν επίσης εξαιρετικές προστατευτικές ικανότητες αλλά και τα δύο είναι ανθεκτικά στο νερό και στην καθημερινή καταπόνηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όσο πιο συχνή είναι η χρήση της επιφάνειας τόσο γρηγορότερα θα χρειαστεί να ξανα εφαρμοστεί το κερί ή το hemp oil αντίστοιχα.